Wydrukuj tę stronę

Makaron z pomidorowym pesto

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Esencją tego dania jest właśnie to pesto. Makaron jest drugorzędny.

Ja do pesto lubię użyć makaron pappardele, który kupuję gotowy w jednym z dyskontów na literę „L”, ale oczywiście może to być dowolny inny makaron, w zależności od upodobań.

4 porcje

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 2 słoiki suszonych pomidorów zalanych olejem
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki,
  • Parmezan.

Przygotowanie

Pomidory odcedzić z zalewy. Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni. Pomidory, słonecznik, pietruszkę oraz odrobinę oleju z zalewy zmiksować na gęstą masę w blenderze. Jeśli masa jest za gęsta, dodać oleju.

Makaron ugotować i ciepły połączyć z pesto. Ja podałem z gotowanymi brokułami, które wrzuciłem do wody z makaronem na 3 min przed końcem gotowania makaronu.