Carbonara

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Są dwie szkoły przygotowania carbonary: klasyczna bez śmietany i łatwiejsza ze śmietanką. Tutaj ta druga wersja.

4 porcje

Składniki

  • 500 g makaronu np. spaghetti
  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany 30%
  • starty parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i boczek pokrojony w małą kosteczkę i podsmażyć na złoto.

 

W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Śmietanę wymieszać tzepaczką z żółtkami i startym parmezanem.Do boczku z cebulą dodać makaron, polać całość żółtkami ze śmietaną i wymieszać tak aby żółtka przykleiły się do makaronu. Podgrzewać jeszcze chwilę, ale uważać, żeby nie ściąć żółtek, bo wyjdzie nam makaron z jajecznicą, a nie karbonara. Jeżeli boczek jest słony, to nie trzeba już solić za to warto przed podaniem posypać pieprzem, parmezanem i  posiekaną pietruszką.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.