Wydrukuj tę stronę

Kapusta zasmażana z kminkiem

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przepyszny dodatek do mięs, ziemniaków, knedli. Tradycyjny przepis polskiej kuchni.

Składniki

  • 80 dag kapusty włoskiej
  • 4 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 5 g kminku
  • 20 dag jabłek
  • 5 dag cebuli
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy (lub mlekowy)
  • 125 ml śmietany

Przygotowanie

Kapustę obrac z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody (wody ma być mało, więc najlepiej gotowac w stalowy garnku), dodać sól, cukier, masło i przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę, dogotować pod przykryciem.

Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane i poszatkowane jabłka oraz kminek. Gotować do miękkości.

Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę: cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać mąkę, zarumienić, rozprowadzić zimną wodą i zagotować.

Połączyć z kapustą. Dodać do smaku kwasek cytrynowy, mocno podgrzać.

Wyłożyć na salaterkę.

Kapusta na zdjęciu trochę za bardzo mi się rozgotowała.